Wuji Tai Chi – Bert Verhaagen

Wuji Tai Chi

Ervaren dat alles op een vloeiende natuurlijke wijze continue in beweging is.
Er is geen begin of eind aan een beweging of energie


Tai Chi is al eeuwen lang verbonden met de traditionele Chinese geneeswijzen.
Wereldwijd wordt het meer en meer erkend als ondersteuning en alternatief medicijn voor zowel lichamelijke als psychische klachten.

Tai Chi is van oorsprong een Chinese krijgskunst (Martial Arts). Tai Chi is de kunst van de innerlijke kracht. Wuji staat voor het grenzeloze, zonder beperkingen, het oneindige. Bij Wuji Tai Chi is het ontdekken en ontwikkelen van je innerlijke kracht en  je zachtheid de basis. Wuji Tai Chi is opgebouwd uit een aantal disciplines die los van elkaar beoefend kunnen worden. Het samen brengen van deze disciplines en door deze met elkaar verbinden geven een verdieping  en versterken aan elkaar.

Qi Gong (Chi Kung) is de Chinese discipline die zich richt op de ontwikkeling van begrip, gewaarwording en harmonisatie van je gedachten, lichaam, qi (levensenergie) en geest. Qi Gong wordt in China veel gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde, en is een onderdeel van de Chinese Innerlijke Krijgskunde. Over de hele wereld wordt Qi Gong erkend als een vorm van aanvullend en alternatief medicijn, met positieve effecten op diverse aandoeningen. Qi Gong oefeningen zijn gecoördineerde vloeiende  bewegingen met een natuurlijke ademhaling, in een rustige bewuste toestand. Mensen beoefenen Qi Gong om vele verschillende redenen, zoals recreatie, preventie en zelfheling, meditatie en zelfbewerking en training voor vechtsporten. Als genezende kunst richten Qi Gong-beoefenaars zich op preventie en zelfheling, die traditioneel wordt beschouwd als het balanceren van de energie-meridianen van het lichaam en het vergroten van de intrinsieke capaciteit van het lichaam om te genezen.

Zhan Zhuang; Staan als een boom. De staande meditatie is een discipline die met name in de Innerlijke  Krijgskunst (Internal Martial Arst) gebruikt word. Tai Chi en Qigong is nauw verweven met deze kunde. Sinds ik ben begonnen me de staande meditatie ( stille Qigong, Nei Gong, Wuji Qigong) is mijn beleving van Tai Chi veranderd het is dieper, intenser en krachtiger levendiger geworden.

Tui Shou; Senshing. In het algemeen word het  Pushing Hands genoemd. De term lijkt een klein verschil maar is wel wezenlijk in de beleving. Het zijn oefeningen die je met een partner doet. de bewegingen komen ook voor Tai Chi Chuan en de Qigong voorkomen. Het leert je het verschil voelen tussen spierkracht en innerlijke kracht, meegaan of tegenstand bieden. Het is de ingang voor ontwikkelen en bewustwording van je innerlijke kracht. Het laat je ontdekken hoe (on)bewust doelgericht je bewegingen stuurt. Deze ervaring is ontwapenend, soms confronterend. Met ‘de juiste’ of beter zonder intentie. Sensing Hands is een samenspel waar je plezier aan beleeft, veel van jezelf kan ontdekken. Je leert om de bewegingen uit Tai Chi Chuan en Qigong toe te passen. Tui Shou en Zhan Zhuang versterken van je mentale weerbaarheid.

Ziran Meditatie
De Tai Chi les kan desgewenst worden voorafgegaan door een Ziran Meditatie les. De Ziran meditatie is een rustgevende meditatie. Gebaseerd op de Taoïstische traditie. De Geest van de Lege Kamer ( mind of an emty room).
In deze meditatie richten we ons op het openen en loslaten van de emoties en spanningen van de twee belangrijkste Meridianen van qi-energie in het lichaam,  drie Dantians in de Ren Mai ( Conceptievat ) en de drie Poorten in de Du Mai (Gouverneursvat ).

Iedere vrijdagmorgen Tai Chi bij Centrum Pacha Mama
De les periode loopt van 5 januari tot 30 maart. (12 lessen)
De Tai Chi les kan desgewenst worden voorafgegaan door een Ziran Meditatie les.
Je kunt de lessen los van elkaar beoefenen, maar de combi is zeker aan te raden, omdat het de werking versterkt.
Er is combi pakket gemaakt voor diegenen die beide lessen willen volgen.

  • Ziran Meditatie: vrijdag van 9.15 uur tot 10.00 uur
  • Tai Chi / Ziran Qigong: vrijdag van 10.15 tot 11.15

Voorafgaand aan en na de lessen is er de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten, bij en na te praten. Onder het genot van thee water of koffie.

Tai Chi en meditatie op donderdagavond

Gratis introductie les Tai Chi en meditatie op donderdag 22 maart

In deze Tai Chi les word de Ziran 5 Elementen Qigong, Taijiquan en de Wuji beoefend
In de Qigong word er met de seizoenen mee een van de 5 elementen verder uitgediept. In deze les word er ingegaan op de overgang (aarde) van de winter ( water) naar de lente (hout) voor elke periode/fase zijn er specifieke oefeningen.

Na De Tai Chi les is er een rustgevende Ziran Meditatie les.
Deze op het Taoïsme geïnspireerde meditatie bewerkstelligd een harmonieuze doorstroming van de Yin en Yang meridianen en opent de Poorten en Dantians..
Het brengt geest en lichaam tot rust en in balans.

Vanaf 29 Maart elke donderdag avond Tai Chi en Meditatie lessen
De lessen kunnen los van elkaar gevolgd worden.
Tai Chi les van 19.00 tot 20.00 uur
Meditatie les van 20.00tot 21.00 uur
Zaal Open vanaf 18.30
Locatie : Centrum Pacha Mama, Measterpaed 8 , 9081 Ak Lekkum
opgave voor de les via info@wujitaichi.nl
meer informatie op www.wujitaichi.nl

Praktische informatie
Graag opgeven per mail i.v.m.  aantal deelnemers dat per workshop mee kan doen.

Draag soepel zittende kleren
In de zaal mogen geen buitenschoenen gedragen worden.
Kijk voor meer details op www.wujitiachi.nl

Kosten:
introductielessen gratis
-Ziran Meditatie – Enkele Les € 12.- (voor een Tai Chi-cursust € 9)
10 lessen* kaart€ 100,- ( in combinatie met de Tai Chi lessen € 70.-)
-Wuji Tai Chi lessen – Enkele les € 15,-
10 lessen* € 125,-

De les periode loopt van  12 januari tot 30 maart. (12 lessen)

Je kan mag twee gemiste lessen, bij afmelding vooraf, later inhalen.

Bert Verhaagen
Sinds 2001 beoefen ik Tai Chi. in deze jaren heb ik les van verschillende meesters en grootmeesters.
In 2012 ben ik begonnen les te geven aan mensen met een geestelijke en of fysieke beperking. Ik heb hiervoor speciaal lesprogramma ontwikkeld. Dit programma heb ik het afgelopen jaar aan cliënten van de GGZ Friesland gegeven met veel positieve resultaten.

Door mijn werk als begeleider in de GGZ en gehandicaptenzorg kom ik veel in aanraking met mensen die (gedrags)problemen hebben. Regelmatig word ik geconfronteerd met agressie. Sinds ik de Staande Meditatie en Sensings Hands ben gaan beoefenen is de agressie naar mij als persoon afgenomen.
Ik ben de Staande Meditatie en Sensing Hands in mijn lessen gaan integreren, de effecten waren verbijsterend, ik zag mensen letterlijk groeien, beter in balans komen, zekerder worden minder angstig.
In mijn lessen maak ik geen onderscheid tussen deelnemers beginners of gevorderden.
We leren van elkaar.

De Qigong vormen die ik gebruik in de lessen zijn ontwikkeld door Meester Deming Liu en komen uit een oude Chinese traditie de Ziranmen die nauw verweven is met het Taoïsme. Ze kenmerken zich door hun natuurlijke en vloeiende bewegingen.
Deze bewegingen zijn door iedereen uit te voeren en leren de wisselwerking tussen lichaam en geest te ervaren en daarmee grip te krijgen op je eigen gesteldheid.
Qigong die in de lessen aanbod komen zijn ZiranQigong level 1, de Vijf Elementen Qigong, Qigong voor boosheid en stress vermindering, Medische Qigong voor chronische pijn vermindering.

  • Daarnaast geef ik workshops voor bedrijven/instellingen
  • Weerbaarheidstrainingen voor begeleiders/professionals
  • Staand werken
  • Ziran Qigong.

In de workshops zijn pauzes met koffie en thee en versnaperingen.
Er is de tijd en ruimte om met elkaar in gesprek te komen en te genieten.
Iedereen is welkom!

Door: Bert Verhaagen
Locatie: Centrum Pacha Mama, Mearsterpaed 8, Lekkum (bij Leeuwarden)
Aanmelden via E: info@wujitaichi.nl
Info: www.wujitaichi.nl
Facebook: Wuji Tai Chi