Lieve mensen,

Intussen is de laatste maand van dit jaar alweer genaderd en mogen we ons in deze periode bezinnen wat het afgelopen jaar met zoveel mooie mensen en ontmoetingen,  en met zo'n diversiteit aan inspirerende trainingen, workshops en activiteiten ons allemaal heeft gebracht. We voelen ons zo dankbaar voor al het moois wat aangeraakt mocht worden en in beweging is gebracht. Dankbaar voor alle helpende handen ook.

De trend dat steeds meer mensen de weg naar Centrum Pacha Mama weten te vinden zet mooi door. Deelnemers, vrijwilligers en gasten, maar ook steeds meer mensen die overwegen hun workshops, trainingen of behandelingen aan te bieden bij Centrum Pacha Mama. De diverse workshopruimtes en de 35 overnachtingsplekken geven zoveel mogelijkheden voor organisatie activiteiten en meerdaagse trainingen en retreats
Terwijl internationale trainers en teachers als ook gasten hun weg naar ons al weten te vinden zetten we van onze kant nu ook meer actie op bekendwording in de regio.
Ons centrum biedt namelijk niet alleen avond en weekendactiviteiten, maar doordeweeks zijn er ook dagactiviteiten. Fijn toch als in je eigen woon-werkomgeving je ontwikkelingsmogelijkheden en vrijetijdsactiviteiten kunt genieten, in alle rust, goed bereikbaar en met ruime parkeergelegenheid. Een plek om te ontmoeten, te inspireren, te verbinden, te helen, te re-integreren, gezond bezig te zijn en te werken aan je ontwikkeling.
Met Qigong, Tai Chi, Zen, een filmavond, een haakgroep, zingen, een vuurceremonie, een opleiding op gebied van Sjamanisme, een behandeling, heling of consult, teambuilding of retreat, creatieve workshops. Het kan allemaal bij Centrum Pacha Mama en dat gunnen we zoveel meer mensen.
Daarom is onze intentie is om nog meer mensen met informatie over ons centrum en activiteiten te bereiken. Stuur deze nieuwsbrief ook gerust door in jouw netwerk, neem mensen een keer mee of tip ze.

Inloop, info en rondleiding bij Centrum Pacha Mama
Afgelopen maand zijn we al begonnen om onze deuren open te zetten voor mensen die eigenlijk wel nieuwsgierig zijn en graag meer informatie willen over ons centrum, het huren van workshopruimtes, het organiseren van eigen activiteiten, het houden van praktijk of het doen van vrijwilligerswerk.
Claasje en Gonda organiseren daarvoor iedere 1e woensdag van de maand van 10-12u een inloop-, info-ochtend met rondleiding. De eerstvolgende is woensdag 6 dec a.s.

Activiteitenoverzicht December
We hebben onze Volle Maan Vuurceremonies, een Kerstmarkt, de Midwinterviering en een Midwinter Zweethut voor december gepland. Ceremonies waarin je in een warme, liefdevolle ambiance bewust mag worden wat je zo aan het einde van het jaar los mag laten op weg naar het licht en een heel nieuw jaar wat voor ons ligt.
Je bent hierbij van harte uitgenodigd.
Onder de activiteitenkalender en in  agenda van onze website vindt je een uitgebreid overzicht van alle activiteiten.

Even in de Spotlights....

Little Shop
Weet je dat Centrum Pacha Mama ook een heel leuk winkeltje heeft met oa, krachtstenen, krachtvoorwerpen, sieraden, boeken etc?
Leuk cadeau idee voor een verjaardag of de komende Sinterklaas en Feestdagen.
Krijg HIER een mooie impressie van onze Little Shop

Tai Chi en Ziran Qigong bij Centrum Pacha Mama...NIEUW
Iedere vrijdagmorgen kun je bij centrum Pacha Mama terecht voor Ziran Qigong en Tai Chi o.l.v. Bert Verhaagen. Een aanrader als je lekker wilt leren ontspannen.
Lees meer...


MOOIE VOORUITZICHTEN VOOR 2018

Inca-sjamanistische trainingsprogramma's bij Centrum Pacha Mama

• 13-14 jan Munay Ki workshop olv Claasje Kos Lees meer...

• 2-4 feb Heartways of the Andean Altomisayoq-teachingprogram olv Jeffrey Wium - WisdomkeepersProject Lees meer..

• 9-11 mrt start Inca Medicijn Spiraal-jaartraining olv Claasje Kos en Henny Silvius Lees meer...

• 7-8 apr Nusta Karpay olv Claasje Kos Lees meer....

Vrouwenkracht-Art of Feminine Presence olv Ali Spiekhout 9 januari  intro avond,
Op 23 januari start de serie van 7 workshops Lees meer...

Proefworkshop Zenmeditatie: olv Eelco Smits 14 januari
De nieuwe  introductiecursus start  31 januari Lees meer...

Workshop voor ondernemers
Inzicht in je Ondernemerschap-Zicht op je Koers
20 dec en 17 jan, 10.00-12.30
Inspiratie, handvatten en advies voor ondernemers van business- en spiegelcoach Daniëlle Spenner en communicatie-presentatieadviseur cq spiegelcoach Gonda Postma
Lees meer...


Centrum Pacha Mama op Facebook
Daarbij kondigen we de verschillende activiteiten met regelmaat aan op onze facebook pagina "Spiritueel Centrum Pacha Mama'. Heb je die al 'geliked'? Dan vind je onze aankondigingen ook daar. (zie hier de link https://www.facebook.com/centrumpachamama/)

Nieuwsbrief
Als je je op de website aanmeldt voor onze Nieuwsbrief kun je de berichten over ons activiteitenaanbod en alle ontwikkelingen maandelijks in je mailbox ontvangen.
Voel je vrij om deze door te sturen.

een warme groet,

Claasje, Sarah en Gonda

---

December vieringen

---

Volle Maan-Vuurceremonie o.l.v Claasje Kos (Inca Sjamaan)
3 dec a.s. 19.30-21.30, vrijwillige bijdrage

Sinds het vroege bestaan van de mensheid wordt bij volle en/of nieuwe maan vuurceremonies gehouden.
In de westerse wereld (her)ontdekken steeds meer mensen de kracht van een vuurceremonie en wordt deze ceremoniële traditie in vele landen in ere hersteld.
Een heilig vuur wordt als zeer reinigend en transformerend ervaren. Een vuurceremonie brengt verbinding tot stand. Verbinding van mensen onderling en over de hele wereld, maar ook verbinding met de natuur, de elementen en spirits.
Lees meer...

Kosten:  vrijwillige bijdrage
Aanmelden  info@centrumpachamama.nl of sjamanismefriesland@hotmail.com

---

Kerstmarkt (vanaf 14.00) & Midwinterviering (vanaf 19.30)


Wij dromen bij Centrum Pacha Mama al weer van een lichte, warme, sfeervolle, liefdevolle en gezellige Midwinterzonnewendeviering
Met een kerstmarkt waar je allerlei mooie en inspirerende geschenken kunt vinden uit onze little shop, van heerlijke hapjes kunt genieten, wanneer de kaarsen vuren ontstoken worden en we kunnen genieten van samenzang, waar de snert en glühwein staan te geuren en we 's avonds o.l.v. Claasje Kos (Inca Sjamaan) de Midwinterzonnewende vieren met een Despacho.
Zo aan het einde van het jaar terugkijken wat was, dankbaar te zijn voor wat het ons heeft gebracht, loslaten wat niet meer dient en samen de terugkeer van het licht te vieren.
Zin in?

Wanneer: 21 december as bij Centrum Pacha Mama
-Kerstmarkt vanaf 14.00u m.m.v. Carina (luisterend en helend zingen), fam Gazarova (Armeense hapjes), klankbad en, en en....(nadere info volgt)
-Midwinterviering met Despacho olv Claasje Kos vanaf 19.30 u
Je bent van harte welkom!

Door: team Centrum Pacha Mama
m.m.v. Carina (luisterend en helend zingen), fam Gazarova (Armeense hapjes)
Bijdrage deelname Despacho-ceremonie (vanaf 19.30): € 7.50

Midwinterviering bij Centrum Pacha Mama
o.l.v. Claasje Kos (Inca Sjamaan)
bijdrage € 7.50


Deze dag vieren we de terugkeer van het licht.
Het liefst zouden we net als beren, egels en andere dieren een winterslaap willen houden. Lekker diep weggekropen onder een warm dekbed en pas te voorschijn komen als de krokussen hun kopjes boven de grond uitsteken.
Deze donkere dagen geven ons de gelegenheid om licht te laten schijnen op alle donkere plekken diep in ons.

Het is de kortste dag en de langste nacht.
In de langste nacht doet grootvader zon zijn herintrede en vieren we dat zijn licht weer terugkomt.
Bij deze midwinterviering wordt op ceremoniële wijze gezamenlijk een despacho gemaakt waarbij het Oude wordt losgelaten en de zaden voor het Nieuwe Jaar worden geplant.
Lees meer...

---

Midwinter Zweethut Centrum Pacha Mama

Midwinterzonnewende is een bijzonder moment aan het eind van een jaar. Het is de tijd van de kortste dag en de langste nacht.

We mogen naar binnen keren en ons bezinnen wat het jaar ons heeft gebracht, wat we los mogen laten en waar we naar toe gaan.
We mogen de donkerte achter ons en mogen met elkaar vieren dat het weer licht wordt.

Op zaterdag 23 december willen we dat graag vieren in een midwinterzweethut bij Centrum Pacha Mama. We nodigen je hierbij van harte uit daaraan deel te nemen.

De zweethut (Inipi) is een oeroude reinigingsceremonie die bij veel oude culturen in een dergelijke vorm heeft bestaan. De meest bekende daarvan is die van de Indianen.
De zweethutceremonie is een reinigingsritueel die je in staat stelt om jezelf op alle niveaus te reinigen en te helen: fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel.
Lees meer...

Door: Koos Hemstra (watergieter) ism vuurmensen Annemien de Winter en Peter Toen
Bijdrage: € 50 + kleine medicine gift voor de ceremonieel leider en vuurmensen
                      iets te eten en te drinken voor gezamenlijk maal na afloop (Potluck)
 Info en aanmelden via E: info@centrumpachamama.nl of T: 058-7851185

---

1-12-2017 Ziran Qigong en Tai Chi olv Bert Verhaagen (Iedere vrijdagochtend )
9.30-11.30 Graag nodigen we je uit voor Tai Chi lessen desgewenst in combinatie met Ziran Qigong iedere vrijdagmorgen bij Centrum Pacha Mama!! Lees meer...

02/03-12-2017 en 13/14-1-2018 Cursus Vedic Art (schilderen)
10.00-17.00 In 17 stappen, principes uit de Indiase Veda filosofie, leer je om je hoofd los te laten en vanuit “doen” in “zijn te komen. Lees meer...

03-12-2017 Volle Maan Vuurceremonie met Claasje Kos
19.15-21.30 Bij een vuurceremonie kunnen pijnlijke ervaringen, trauma’s en alles wat onwenselijk is zal worden getransformeerd. Bij de ceremonie  wordt alles in het offer gebracht wat onwenselijk is en wordt er ingebracht wat wel wenselijk is.
Lees meer...

06-12-2017  Inloop en info ochtend Centrum Pacha Mama
10.00-12.00 Iedere 1e woensdag van de maand kun je  bij Claasje en Gonda van Centrum Pacha Mama terecht voor informatie over het centrum, overleg of advies mbt organiseren activiteiten, huren ruimtes, vrijwilligerswerk en eventuele re-integratietrajecten etc
Lees meer...

12-12 en 19-12-2017 De Energieke Vrouw met Anita Groeneveld-Levenslust
19.30- 22.00 In deze korte, betamelijke training van 3 dinsdagavonden gaan we met een kleine groep vrouwen in gesprek over seksualiteit. Je leert op een veilige manier in contact te zijn met jezelf, je leert dingen die je nog niet wist over seksualiteit, Je leert dat je energie uit je eigen lijf kunt halen, Je leert over het vallei-orgasme en het Taöistisch innerlijk landschap. Je stelt vragen en je deelt ervaringen. Jouw seksuele energie staat centraal. Dit alles binnen een integere en betamelijke setting. Lees meer...

15-12-2107 Klank- en Kleurreizen met Janke Haga en Annemarijne Hoekstra
19.30-21.30Klank en kleurreizen zijn meditatief en rustgevend. Door de diepe ontspanning ontstaan soms nieuwe inzichten. Thema:  klankreis met accent op beweging. Lees meer...

20-12-2017 en 17-1-2018 Inzicht in je Ondernemerschap, zicht op jouw koers
10.00-12.30 samen met 2 ervaren bussiness-, loopbaan- en spiegelcoaches bij Centrum Pacha Mama inzicht krijgen en inspiratie opdoen  om jouw onderneming in de flow te krijgen.
Danielle Spenner, Kernkracht  en Gonda Postma, communicatie-, presentatie en netwerkmanager bij Centrum Pacha Mama nodigen je van harte uit voor deze ochtend rondom bewust ondernemerschap. Lees meer...

21-12-2107 Kerstmarkt & Midwinterviering (Despacho) Centrum Pacha Mama
Met een kerstmarkt waar je allerlei mooie en inspirerende geschenken kunt vinden uit onze little shop, waar je van heerlijke Armeense hapjes kunt genieten, wanneer de kaarsen vuren ontstoken worden en we kunnen genieten van samenzang, waar de snert en glühwein staan te geuren en we 's avonds o.l.v. Claasje Kos (Inca Sjamaan) de Midwinterzonnewende vieren met een Despacho. Lees meer

23-12-2017: Midwinter-Zweethut Centrum Pacha Mama
9.30-20.00 Midwinterzonnewende Zweethutceremonie bij Centrum Pacha Mama.
(volgens Noord-Amerikaanse Traditie), Watergieter Koos Hemstra Lees meer...

---

Vooruitzichten 2018

---

9 januari 2018: Introductie Vrouwenkracht-Art of Feminine Presence
19.30-22.00, o.l.v. Ali Spiekhout

Wat is het vrouwelijke kracht? Iedere vrouw heeft een vrouwelijke essentie. Het is een energetische, krachtige en magnetische kwaliteit. Wanneer een vrouw in contact staat met haar vrouwelijke essentie is ze authentiek en beweegt ze zich ontspannen en open door het leven. Ze weet wat ze wil en nodig heeft en durft zich te laten zien.  Ze voelt zich  vredig, zacht en krachtig. Lees meer...

---

13/14 januari 2018 Munay Ki- workshop 
10.00-17.00 o.l.v Claasje Kos (Inca Sjamaan-Pampamisayoq)

De Munay Ki opent je hart en maakt de weg vrij om liefde en energie te laten stromen en herstelt de verbinding met je innerlijke kracht en de aarde.
Deze prachtige energie zal je ook helpen het gewonde ego te verzachten, angsten, schuldgevoelens en de controle op alles te willen hebben los te laten. Het is veel groter  dan je zou vermoeden.
Het stelt je in de gelegenheid om uit de waan van de dag te stappen en de weg vrij te maken voor de manifestatie van je werkelijke zijn; je authentieke zelf. De plaats waar we echt vrij zijn. Waar we de mogelijkheid hebben om onze dromen tot werkelijkheid te maken vanuit een nieuw perspectief. Het is het pad van het Hart en de Heling, van de kracht van de liefde! Lees meer...

---

14 januari 2018
Zenmeditatie-Proefles en start introductiecursus
13.30-15.30o.l.v. Eelco Smits

Wekelijks begeleid Eelco Smits  bij Centrum Pacha Mama de Zenmeditatie.
Zenmeditatie is mentale fitness. Vaak is het druk in ons hoofd.
Met meditatie leer je deze drukte op te merken en terug te keren naar wat je nu doet.
Dit brengt meer rust en ontspanning.
Op zondag 14 januari biedt Eelco een eerste kennismaking met zen, meditatie, de docenten en de meditatieruimte. Bovendien hoor je meer over de positieve effecten van meditatie en de introductiecursus, die start op woensdag 31 januari a.s.. Lees meer...

2, 3, 4 februari 2018
Heartways of the Andean Altomisayoq - Jeffrey Wium
Hierbij onze aankondiging van een volgend teachingprogramma met Jeffrey Wium  bij Centrum Pacha Mama.

Jeffrey Wium offers an integrative approach to awakening consciousness, blending western paradigms with the interdimensional workings of the Andean Holy Mountain Tradition, Energy Medicine, Quantum Healing, Usui-Tibetan-Sai Baba Reiki, Qigong, Meditation, Yoga, Psychosomatic Bodywork, Sound and Light Therapy, Indigenous Living, Philosophy and Vision Quest Protocols, Conscious Parenting, Avaloketesvara Initiation and Interdenominational Ministry.
Lees meer...

• Heb jij je eerder al verdiept in Inca Sjamanisme en werk je ermee? Of wil je dat graag doen?

• Heb je misschien de Pampamisayok scholing gedaan?

• Wil jij je kennis hiervan graag verdiepen en jezelf hierin verder ontwikkelen?

• Wil je met ons onderzoeken en uitdragen hoe we deze wijsheid van deze ouden kunnen integreren in ons eigen leven en werk?

• Open voor allen die zich op wat voor manier dan ook maar geroepen voelen...

Wij nodigen je van harte uit om van 2-4 febr as bij Centrum Pacha Mama in Lekkum (The Netherlands) voor deze verdieping met Jeffrey Wium (Altomisayok).
Hij zal bij ons het komende jaar zijn teachings aanbieden in een aantal weekendprogramma's.

ANNOUNCING OUR NEW ANDEAN ALTOMISAYOQ TEACHINGS
Join us for a weekend program to extend your knowledge of the Andean wisdom lineage.

"This is an opportunity to expand working understanding of Andean energy medicine, increase animistic consciousness, complement current healing modalities and transform internal blockages while participating in holistic practices.
These teachings provide an ancient pathway for awakening one’s Eternal Essence and meeting every moment with internal authority, integrity and loving kindness.

Het is mogelijk om tijdens deze dagen bij Centrum Pacha Mama te Overnachten in 1, 2 of 3 persoonsslaapkamer. Ook verzorgen we de maaltijden.

Voor meer informatie over en aanmelding voor het teachingsprogramma, alsook voor overnachtingen en maaltijden kun je contact opnemen met Gonda (contactpersoon) via e-mail: info@centrumpachamama.nl
Lees meer...

---

9-11 maart 2018
Inca Medicijn Spiraal - start jaartraining
o.l.v. Claasje Kos & Henny Silvius


De jaartraining ( 4 weekenden) over het Inca Medicijn Spiraal gaat van start op 9-11 maart 2018.
Het is een training grotendeels gebaseerd op de eeuwenoude wijsheid van de afstammelingen van de Inca’s.
Dit medicijnspiraal gaat over het viervoudige pad van wijsheid, kracht, mededogen en liefde.
Het Inca Medicijn Spiraal is een krachtige training voor persoonlijke groei en heling van ieder die deelneemt.
De training is een reis van het hoofd naar het hart door de vier windrichtingen om tot jouw authentieke Zelf te komen. Het is een ontdekkingstocht naar jouw innerlijke wijsheid, kracht en liefde. De reis van de verwonde held naar de vreedzame krijger.
Lees meer...

Locatie: Centrum Pacha Mama, Mearsterpaed 8, Lekkum (bij Leeuwarden)
Kosten per weekendprogramma incl. overnachten en maaltijden: € 390,-
Aanmelden via e-mail naar: sjamanismefriesland@hotmail.com

zie ook onze info over Inca Sjamanisme op onze website:
https://www.spiritueelcentrumpachamama.nl/sjamanisme/

---

7-8 april 2018
Nusta Karpay workshop olv Claasje Kos

De Nusta Karpay is een prachtige inwijding om de balans tussen de vrouwelijke en mannelijke energie in gang te zetten of te versnellen. Bij deze workshop worden de initiaties van de 7 belangrijkste Nusta godinnen van de Inca’s en vrouwelijke helpers van Pacha Mama (moeder aarde) doorgegeven.
Deze  initiaties van de Nusta godinnen brengen zowel mannen als vrouwen weer in balans met de mannelijke en vrouwelijke energie. De Nusta’s brengen ons niet alleen in balans maar zij zorgen er ook voor dat we dichter bij onze eigen kern komen. Zij halen de god of godin in ons omhoog. Je gaat zien wie je werkelijk bent.
De kracht van de Nusta energie ondersteunt en versnelt je spirituele groei en je verbinding van Pacha Mama (Moeder Aarde).

Lees meer...